Cuma, Nisan 26, 2024

Metin Lokumcu’nun katillerinin kısmi yargılanma süreci: Halka stokları tüketecek kadar kimyasal gaz sıkmak ‘’ağır’’ bir cezaya sebep değil!

Metin Lokumcu 31 Mayıs 2011 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim çalışmaları kapsamında Hopa’ya geldiği sırada AKP’nin çevre politikalarını protesto etmek için katıldığı Hopa Meydanı’nındaki basın açıklamasında yoğun kimyasal gaz kullanımı ve polis şiddeti nedeniyle öldürülmüştü. Ölümünün ardından geçen 9 yıl 11 ay 10 gün sonra görülen ilk duruşması, bugün (21 Nisan 2021) erteleme kararı ile tamamlandı.

Cezasızlık zinciri uzuyor

13 polisin yargılandığı davada dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü ve Artvin İl Emniyet Müdürü de bulunuyor. Metin Lokumcu’nun ailesi ile avukatları ve Hopa halkının yargılama ve adalet konusundaki ısrarı neredeyse 10 yıl sonra bir yargılama sürecini başlatmaya yettiyse de, bu süreçte davanın sözde ‘’güvenlik gerekçesi’’ ile Trabzon’a kaçırılması cezasızlığın işaretçisi olmuştu. Bugün görülen ilk duruşmada ise Metin Lokumcu’nun avukatlarının, sanıkların mahkeme karşısına çıkarılması talepleri dahi kanunlara aykırı şekilde reddedildi.

8 saat boyunca nişan alarak gaz sıkmak kast değil taksir

Metin Lokumcu Davası’nda iddianame 13 polis için en düşük cezayı gerektirecek suç ile düzenlendi. Açılan davada Metin Lokumcu’nun taksirle, yani öngörülemeyecek bir neticeyle yaşamını yitirdiği iddia ediliyor. Ancak, dönemin Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş’ın gaz stoklarının tüketildiğini belirten itiraf niteliğindeki açıklaması, 7 ilden gaz takviyesi getirilmesi, nişan alarak kimyasal gaz sıkılan görüntülerin dosya kapsamına dahil edilmemesi, davanın sahiplenilmemesi ve üstünün örtülmesi için Hopa’dan Trabzon’a kaçırılması, yargılanan polislerin mahkemeye çıkarılmaması, davanın ağır ceza mahkemesine taşınması talebinin reddedilmesi gibi gerçekler bir araya toplandığında; yargının düzenlemesinin iddianame değil, ancak bir sibop olduğunu söyleyebiliriz.

Hakimin taraflılık nedeniyle avukatlarca reddedilmesi üzerine dosya mahkeme başkanınca nöbetçi mahkemeye gönderildi. Bu nedenle duruşma 28 Haziran 2021 tarihine ertelendi. Duruşma sonrası Metin Lokumcu’nun ailesi kamuoyunu ‘’Yalnızca Metin Lokumcu için değil, herkes için adalet gelecek’’ sözleriyle davayı sahiplenmeye, sürecin takipçisi olmaya çağırdı.

Son Eklenenler