Pazar, Nisan 28, 2024

Newroz’un mesajı: Hodri meydan

21 Mart 1990’da Newroz’un yasaklanmasını protesto etmek için bedenini ateşe veren Zekiye Alkan’ın yaktığı ateş ezilen halkların yüreğinde, meydanlarda yanmaya devam ediyor. Zalim Dehaq’a karşı Demirci Kawa’ların Newroz’u 2022 yılında da en görkemli biçimlerde gerçekleştirildi.

Kürt halkının statü ve barış talebine katliamlarla, suikastlarla, parti kapatmalarıyla, tutuklamalarla saldıran devlete cevap tüm kriminalize etme çalışmalarına rağmen bu yıl da milyonlarca kişinin katıldığı onlarca kent meydanındaki mitinglerle verildi.

Katliamlara, saldırılara rağmen Kürt halkı “Hodri meydan!” demeye devam ediyor. Ezilen halkların direnişin simgesi Newroz’da, İzmir’de daha 9 ay önce Deniz Poyraz’ını kaybetmiş kimsenin omzu düşmüş değil, kitle Deniz Poyraz ve Kemal Kurkut her anıldığında ellerindeki dövizleri kaldırıp sloganlarla mücadele sözü verdi. İzmir’de Newroz ateşi “Bijî berxwedana gelan!” sloganları eşliğinde Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz tarafından yakıldı. Bu bile tek başına Fehime Poyraz şahsında Kürt halkının devlete verdiği mesajı açık ve net biçimde göstermiştir.

Kuşkusuz Newroz’a dair söz ederken Kürt halkının içerisinde bulunduğu süreci de kısaca aktarmamak olmaz:

Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş rehin tutulmaya devam ediyor,

Aysel Tuğluk ve onlarca hasta tutsak dâhil olmak üzere binlerce Kürt siyasetçi rehin tutulmaya devam ediyor,

Tahir Elçi, Kemal Kurkut ve Deniz Poyraz davalarında katiller kollanmaya devam ediyor,

Onlarca HDP belediyesinde Saray’ın kayyumları zorbalıklarına devam ediyor,

HDP’ye kapatma davası devam ediyor,

Kürt halkının tüm politik, demokratik hak ve özgürlükleri gasp edilmeye devam ediyor.

Tüm bu atmosferin ortasında Kürt halkı yığınlar olup kinini de neşesini de kuşanarak kararlı adımlarla meydanlara aktı. Amed Newroz’unda ciddi bir kısmı çocuk yüzlerce kişi sırf o görkemli fotoğraf verilemesin diye gözaltına alındı ama o fotoğraf verildi, milyonlar yine kadraja sığmadı. Amed’den Denizli’ye, İstanbul’dan Adana’ya en az 70 il ve ilçede Newroz ateşini yakan Kürt halkı demokratik hak ve özgürlüklerini, statü ve barış talebini en güçlü biçimde ortaya koydu. Devlet ne kadar saldırgan olursa olsun, ne kadar tehditkâr olursa olsun alanları dolduranlar da gücü ve kararlılığıyla tehditkârlığını göstermiştir.

Kürt halkının statü ve barış talebinin koşulsuz arkasında olarak Newroz meydanlarını dolduran, iktidarı direniş ateşiyle kuşatan milyonlara selam… Newroz piroz be!

Son Eklenenler