Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Çeviri | Mirzawalang’da Taliban saldırısı

Afganistan’ın kuzeyinde yer alan Sar-e Pul eyaletine, çok sayıda asker sevkiyatı yapıldı ve eyalete bağlı Mirzawalang bölgesinin Taliban’dan geri alınması için hazırlıklar yapılmaya başlandı.

Sar-e Pul valisi Zahir Wahdat, 9 Ağustos günü basın mensuplarına “İçişleri Bakan Yardımcısı Murad Ali Murad ve Genelkurmay Başkanı Mohammad Sharif Yeftali’nin kıdemli komutanlarla birlikte inceleme ve kurtarma faaliyetleri için bölgeye geldiklerini” açıkladı.

Wahdat, ordu yetkililerinin Mirzawalang bölgesinde Taliban’a karşı askeri operasyonlar düzenlemeyi planladıklarını ifade etti ancak operasyonun ne zaman başlayacağı hakkında bilgi vermedi.

Wahdat, önlem amaçlı bölgeye asker sevkiyatı yapılmasını defalarca talep ettiklerini fakat Hükümet yetkililerinin zamanında olumlu yanıt vermediklerini söyledi. Sar-e Pul valisi “Taliban, Mirzawalang’a daha girmeden gerekli uyarıları Hükümete yapmıştık ve yeter sayıda askerin olmadığını bildirmiştik” dedi.

Taliban, 6 Ağustos günü Mirzawalang bölgesini kontrolü altına aldı. Yerel yetkililer, 52 sivilin teröristler tarafından “vahşice” katledildiğini açıkladı. Mirzawalang sakinlerinden biri, kendisinin Sar-e Pul şehrine taşınmak zorunda kaldığını, kardeşini saldırıda kaybettiğini belirtip BBC’ye “Taliban’ın çocuk, kadın, yaşlı demeden insanları öldürdüğünü” söyledi.
Taliban’ın açıklamasında 28 askerin ve ‘ayaklanan’ sivillerin öldürüldüğü belirtiliyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Mohammad Ashraf Ghani’nin kamuoyuna yaptığı açıklamada “Güvenlik güçlerinin ‘katliamın’ intikamını alacaklarını” söyledi.

Basında ve sosyal medyada Mirzawalang cinayetleri lanetlenirken, Hükümetin bölgeye zamanında yeterli sayıda asker göndermeyişi eleştirilmişti.
BBC

Hassan Alizada Gazete Hayır için çevirdi.

Son Eklenenler