Cuma, Nisan 26, 2024

Feminist Gece Yürüyüşü’nde kadınlar polise direndi

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü 19. kez düzenlendi. Polis, Taksim Sıraselviler Caddesi’nde buluşan kadınların İstiklal Caddesi üzerinden Tünel Meydanı’na yürümesini engelledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 19. Feminist Gece Yürüyüşü için saat 18:30’da buluşan kadınlar, İstiklal Caddesi’ne alınmadı. İstiklal Caddesi’ne ve Taksim Meydanı’na çıkan tüm sokakların polis tarafından kapatılmasıyla Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar burada sloganlar atıp şarkılar söyledi.

Giydikleri mor kıyafetleri, hazırladıkları rengarenk dövizlerle, alkış ve zılgıtlarla Sıraselviler’i dolduran kadınlar, “Jin jiyan Azadi”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganlarını attı. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi kalacak, kadın düşmanları gidecek”, “Göçmen kadınlarla mücadelemiz ortak” dövizlerini taşıdı. Yürüyüş kortejinin önünde “Sokakta, gecede, işte, meydanda, ailede, şantiyede, adliye, grevde, sendikadan, sosyal medyada, sette, kampüste, evde feminist isyan her yerde” pankartı açıldı.

Polis yürüyüş nedeniyle öğlen saatlerinden itibaren Taksim’e çıkan bütün ara sokakları bariyerlerle kapattı. Adeta abluka altına alınan Taksim’e her noktadan girmeye çalışan kadınlar, girebildikleri sokakları eylem alanına çevirdi. Sıraselviler’de Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Ermenice dillerinde basın açıklaması okundu. Kortejin farklı noktalarında aynı anda okunan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Geçtiğimiz yıl coşkumuzla, isyanımızla, dayanışmamızla yan yana durduğumuz yürüyüşümüzden birkaç gün sonra pandemi hayatlarımızı birdenbire değiştirdi. Fiziki mesafelerimiz artarken eşitsizlikler olağanca hızıyla derinleşmeye, hepimizi bambaşka yerlerden vurmaya başladı. Bizler ise umutsuzluğa kapıldıkça bu kalabalığı hatırladık. Dayanışmamızın gücü umudumuz oldu, feminist mücadelemiz ise direncimiz. Bizler patriyarkanın evde, işte, sokakta, her alanda her fırsatta, kimi zaman açıkça kimi zaman sinsice üstümüzde egemenlik kurma gayretini biliyoruz, tanıyoruz. Feminizm bize hayır deme, kendi hayatımıza, bedenimize ve emeğimize sahip çıkma gücü veriyor, aldığımız bu güçle her alanda isyan ediyor, mücadele yürütüyoruz. Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz.”

Kadınlar Ablukaya Karşı Direndi

Basın açıklaması okunduktan sonra platformun çağrısıyla kalabalık kitle Karaköy’e doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada, Taksim ısrarından vazgeçmeyen kadınlar ise “Karaköy’e değil, barikata” sloganlarıyla kitleyi geri çağırarak polis barikatına yüklendi. Polis, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen kadınların etrafını sararak engelledi. Yaklaşık bir saat kadar polis barikatına karşı direnen kadınlar, polisin şiddetine ve gözaltı tehdidine karşı güçlü bir şekilde durdu. Polisin uyguladığı şiddet sonucu fenalaşan bir kadına diğer kadınlar yardımcı olarak alandan çıkardı. Saat 21’de başlayan sokağa çıkma yasağını polisin fırsata çevirmesini engellemek için kadınlar iradi bir biçimde eylemi sonlandırarak “Seneye daha güçlü geleceğiz” diyerek alandan ayrıldı.

Not: Emre Orman’ın çektiği görüntülerden yararlanılmıştır.

Son Eklenenler