Pazartesi, Temmuz 1, 2024

Madımak Oteli hâlâ yanıyor

Türkiye tarihinde kara bir leke olarak hafızalardaki yerini koruyan Sivas Katliamı’nın üzerinden 31 yıl geçti. Peki, 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı nedir?

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok aydın dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak kente geldi. Kültür merkezinde karşıt grupla yaşanan taşlı sopalı tartışma, polis tarafından fazla büyümeden zor kullanılarak önlendi. Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, kültür merkezinden yeniden hükümet meydanına geldi. Hükümet Konağı’nı taşlayan ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi, oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç girişiminden oraya giren polisler kurtardı. Yaralılar polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. 32 konuk, iki otel görevlisi ve iki gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen iki günlük sokağa çıkma yasağının ardından güvenlik güçleri şehirde hakimiyet sağlayabildi.

Yaşanan her katliam çağdaşlığa, demokrasiye, laikliğe, barış içinde yaşama ve çok kültürlü dokuya yapılan saldırıdır. Madımak’ta yaşanan olay ülkemizin ortak acısıdır. 31 yıldır aralıksız ülkemizin aydınları, yazar, şair, sanatçı ve emekçileri Madımak Katliamı’nın yıldönümünde on binler katledilenleri anıyor. O gün orada yaşananlar iman, vicdan ve vicdan sahibi kimsenin kabul edemeyeceği olaylardır. 

Ömrümün külüydü savrulan hep ardımda,
Örterek yavaş yavaş bıraktığım izleri
Yanmış bir günün sürüklenen kanatlarıyla.
Koştum, durmadan koştum o küçük yangınımla,
Adımın çaresiz kıyılarında kendi göğümü bulmaya. 
—Metin Altıok

30 yıldır sönmeyen ateş, Madımak… Katliamda yaşamını yitirenler başta Sivas olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde anılıyor. 2 Temmuz’da Sivas’ta insanların yakıldığını unutma! Değerli canlar, sevgili dostlar! 2 Temmuz’da Sivas’tayız… Sivas’ta olacağız çünkü; 

1. Sivas’ta katledilen canlarımıza sözümüz var. Sözümüzün arkasındayız. Sivas’ın ışığını söndürmeyeceğiz ve bu katliamın hesabını soracağız. Madımak Oteli’ni utanç müzesi yapacağız. 

2. Madımak Katliamı davasıyla ilgili verilen zamanaşımı kararını tanımadığımızı haykırmak için Sivas’ta olacağız.

3. Biz biliyoruz ki bugünkü iktidarın yolunu açan olaylardan biri de bu. Bu bilinçle hareket etmek zorundayız. Madımak Katliamı bugün yaşanan ve yaşanacak olanların yakın tarihteki kaynağıdır. Bu nedenle 33 canımızı yakan, katleden siyasi ideolojik anlayışın Maraş, Çorum, Sivas, Malatya, Gazi, Gezi, Suruç, Soma, Roboski, Amasra, Ankara Garı ve daha yüzlerce katliamı gerçekleştiren, ülkemizi karanlığa sürükleyen siyasi ideolojik anlayıştan farklı olmadığını biliyoruz. İşte Sivas’ta olmamızı gerektiren en önemli sebeplerden biridir bu gerçeklik.

4. “Sivas için adalet, herkes için adalet!” demek için Sivas’ta olacağız. Her türlü antidemokratik uygulamanın karşısındayız. Halkın iradesine karşı kayyum siyasetine hayır demek için, 1 Mayıs tutuklularının özgürlüğü için, gözaltı ve tutuklama terörüne dur demek için Sivas’ta olacağız.

5-Katledilen canlarımız, tahrip edilen doğamız, yakılan ormanlarımız, kurutulan derelerimiz, meslek liselerinde katledilen çocuklarımız, maden ocaklarında katledilen emekçilerimiz için Sivas’ta olacağız.

6. Faşist, ırkçı, şeriatçı kuşatmaya karşı lâik ve demokratik bir ülke talebi için Sivas’ta olacağız. Alevileri katlediyorlar yetmiyor, şimdi de Aleviliği katletmeye cüret ediyorlar. Yeni Milli Eğitim müfredatı, ÇEDES ve benzeri protokolleri geri çekin demek için Sivas’ta olacağız. Buna izin vermeyeceğiz. Asimilasyon politikalarınızın yeni merkezi haline gelen “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı lağvedin, dağıtın, tanımıyoruz” demek için Sivas’ta olacağız.

7. Ağır krizler altında inim inim inleyen halkımız, ülkeyi terk etmek zorunda kalan çocuklarımız için Sivas’ta olacağız. Geleceği çalınan nesillerin hakları için Sivas’ta olacağız.

9. 33’lerin hayallerini gerçek kılmak ve onları sonsuza kadar yaşatmak için Sivas’ta olacağız.

10- Başta Yeter Ana, Kamber Abi, Mahmut Amca olmak üzere hakka yürüyen ve hâlâ bu mücadelenin en önemli bileşeni olan ailelerin mücadele bayrağını yere düşürmemek için Sivas’ta olacağız.

Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu dava insanlık davasıdır. Davamıza sahip çıkmak için Sivas’ta olacağız.

Faşist ve şeriatçı kuşatmaya karşı laik ve demokratik bir ülke için, gelin canlar bir olalım. Sivas’ın ışığını söndürmeyelim.

Son Eklenenler