Çarşamba, Nisan 24, 2024

Hepsiexpress Kadın Ustalar direniyor: Sosyal sorumluluk projesi değil emek hırsızlığı!

Kadın Ustalar Şirketi altında Hepsiexpress’e bağlı olarak CarrefourSA içinde picker olarak çalışan 200 kadın, aylardır gasp edilen hakları için mücadelelerini sürdürüyor.

İzmir’de Seyhun Ayhan ve Sibel Ayhan’ın 2019 yılında kurdukları Kadın Ustalar Proje Yönetimi ve Yazılım Ltd. Şirketi ile iş bulmakta zorlanan 18-65 yaş arasındaki kadınlara, toplumda erkek mesleği olarak görülen alanlarda eğitim vererek anlaşmalı firmalarında işe başlatacağına dair bir proje başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan sözleşme sonucunda Türkiye’deki tüm meslek liseleri taraflarına tahsis edilen firmanın sözleşmesi pandeminin başlaması ile işlevsiz hale geldi.

Pandemi sürecinde yaygınlaşan e-ticaret sebebiyle kargo süreçlerinde açıklık olduğunu fark eden Seyhun Ayhan ve Sibel Ayhan kadınlara kurye ve picker olarak bu süreçte iş almaya başladı. İşe alınan kadınlara Kadın Ustalar Projesi adı altında istihdam edildiğini, sosyal sorumluluk projesi olduğu ve işten çıkartma olmayacağı söylendi. Kargo dağıtım işinde çalışanların ücretlendirmesi parça başı olarak yapıldı. Kadınlar haftanın 6 gününde çalışacak ve dağıttıkları kargo kadar ücret alacaklardı.

Picker yani sanal market toplayıcısı kadınlar haftanın 6 günü, 09:00-18:00 arasında ve asgari ücretle çalıştırıldı. Pandeminin başından itibaren çoğu kadın 1-2 ay çalıştıktan sonra maaşı içerde kalarak işten ayrıldı. Çalışmaya devam eden kadınlar için ise; maaşlar 2-3 parça halinde yatırılıyor, sigorta ve primlerinde kesintiler oluyor, Ocak ayından beri yemek kartları yatmıyordu. CarrefourSA içinde dinlenme alanı bulunmayan kadınlar mağaza dışında tüm gün çoğu zaman ayakta beklemek zorunda kalıyordu. Nisan ayında bir kısım kadın operasyonlar sonlandı ancak sizlere yeni iş bulacağız ve evde olsanız da maaşınız işlemeye devam edecek denerek eve gönderildi. Hepsiexpress ve Kadın Ustalar Şirketi’ne defalarca şikâyette bulunan ve cevap arayan kadınlar her zaman oyalandı. Çoğu kadın bezdirilerek ve parasızlıktan istifa etmek ve haklarından vazgeçmek zorunda kaldı. Tüm bunlar yaşanırken, asgari ücretli çalıştırdıkları kadınlar maaşlarını alamazken patron Seyhun Ayhan ve Sibel Ayhan ise Hollanda merkezli kurye ve picker şirketleri Deliverigo ve Pickygo’yu kurdu.

İzmir, Eskişehir ve Ankara’daki kadın ustalar önce sosyal medya üzerinden ardından basın toplantısı ve CarrefourSA önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamaları ile mücadeleye başladı. Her eylemin ardından Hepsiexpress çalışanları ve anlaşmalı avukatları tarafından türlü yalanlarla kıdem, ihbar tazminatı olmaksızın ve işsizlik maaşı alamayacak şekilde istifa etmeye ikna edilmeye çalışıldı. Hepsiexpress patronları ve Seyhun Ayhan yalanla ve baskıyla aylarca sömürdükleri kadınların üç kuruşunu dahi almaya çalışmaya; Hepsiexpress işçisi kadın ustalar da mücadele etmeye devam ediyor. Kendilerine dayatılan açlık, işsizlik, yoksulluğa karşı ve aylarca ücretlerini gasp eden patron Seyhun Ayhan’dan hesap sormak için kararlılıkla direniyorlar. Direnen Hepsiexpress Kadın Ustalar’ın yanındayız!

Son Eklenenler