Salı, Nisan 23, 2024

Epik mücadelenin epik firarı

İsrail’in yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi’nden 6.9.2021 Pazartesi tarihinde firar eden 6 Filistinli mahkûm dünya gündemine oturdu. Yüksek güvenlikli hapishaneleri, bu hapishanelerde kullandıkları güvenlik malzemelerinin ihracı için işbirliği içinde olduğu ülkelerle ticari anlaşmaları (G4S anlaşmaları) olduğu için sürekli güncel politik tartışmaların merkezinde olan İsrail’de bu “teknolojiler” özellikle Filistinli siyasi mahkûmlara karşı kullanılıyor. Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Esir İşleri Yüksek Kurulu Başkanı İsa Karaki’nin verdiği güncel bilgilere göre İsrail’de Filistinli tutuklu sayısının 7 bine ulaştığı biliniyor. Bu 7 bin tutuklunun arasında sayısız çocuk ve gebe kadın tutuklu da var ve bunların hemen hepsi siyasi tutuklulardır. 

Tam da bu yüzden, Filistin direnişinin bir ayağı da hapishanelerde ilerliyor. Kötü hapishane koşulları, işkenceler, pandemi sürecinde, bile isteye fiilen ölüme mahkûm edilen tutuklular, siyasi tutukluların açlık grevleri, bugüne dek sayısız firar teşebbüsü ve başarılı olunan firarlar İsrail’in Filistin direnişi hapishane günlüklerini oluşturuyor.

İsrail Kuzey Komutanlığı gözetiminde, Ürdün sınırına yakın, Batı Şeria, Cenin’de yer alan Gilboa Hapishanesi yüksek güvenlikli bir hapishane olup İsrail’deki yüksek güvenlikli hapishaneler içindeki en ileri güvenlik önlemlerinin alındığı hapishane olma özelliğini taşıyor. 

Altı Filistinli militan, Gilboa Yüksek Güvenlikli Hapishane’den bir yıldan uzun bir süre boyunca paslı kaşıklarla kazdıkları tüneli kullanarak kaçtı. 5’i İslami Cihad üyesi, biri El-Fetih eski komutanı olan militanların isimleri şöyle; Zakaria Zubeydi (El-Fetih eski komutanı), Munadel Yakup Nufeyat, Yakup Mahmud Kaderi, Eyhem Fuad Kemancı, Mahmud Abdullah El-Arida, Muhammed Kasım El-Arida. İsrail’e karşı silahlı mücadele içinde yer almış ve uzun yıllar boyunca İsrail tarafından özellikle aranan isimlerin firarı Filistin direniş güçleri ve direnen halkın medyasında “büyük kahramanlık eylemi” “özgürlük tüneli” İsrail ordusuna ve İsrail’deki tüm sisteme ağır bir tokat” olarak anılırken İsrail medyasında başbakan Naftali Bennet’in “İsrail güvenlik güçleri adına ağır bir olay” diye betimlemesi ile anıldı. 

Firar ertesinde Gilboa’daki 400 mahkûm başka hapishanelere nakledilirken İsrail hapishanelerinde güvenlik önlemleri insanlık dışı ölçüde artırıldı, İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin Bet, İsrail İstihbarat Teşkilatı sınır polisi, iki tabur askeri birlik, IDF (İsrail Savunma Güçleri-İsrail Ordusunun resmi adı) ve özel kuvvetler hep birlikte kaçan militanları arıyor. 200’ün üstünde barikat kuran güvenlik güçleri özel eğitilmiş birlikler ve hava desteğinden de yararlanıyor. IDF Birimi Sözcüsü yüksek alarmda olduklarını aktarıyor ve kaçan militanların Ürdün ve Suriye’ye sığındığını belirtiyor. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz mahkûmları bulmak için istihbarat ve operasyonel çabaların artırıldığını, sınır geçişlerinin tutulduğunu ve birliklerin güçlendirildiğini belirtirken kaçan militanlardan teröristler diye bahsetti. Onların İsrailli vatandaşlarını pazarlık ve şantaj için kaçırabileceğini, saldırı eylemleri düzenleyebileceğini iddia etti. 

Filistin Hükümeti’nden net bir açıklama olmazken Mahmud Abbas bir ikilem içine düştü. Kaçan savaşçılardan biri El-Fetih eski komutanı olup FKÖ bağlantılı ve Mahmud Abbas’ın örgütünden bir komutandır. Mahmud Abbas kaçan militanların ikonik olan tünel çıkışlarının fotoğrafını “özgürlük tüneli” olarak not düşüp sosyal medyada paylaşımda bulundu ve destek verdiğini gösterdi. İslami Cihad “İşgalciler bu dersi iyice almalı, anlamalı çünkü Filistin halkı asla teslim olmayacak ve Siyonist güçler Filistin halkının iradesini kıramayacak” diye açıklamada bulundu.

İslami Cihad lideri Halid El-Bataş kaçışı “kahramanca” olarak nitelerken “Operasyon kahramanlarına herhangi bir suikast girişimi olursa, İsrail İşgal Güçlerini bunun için ağır bir bedel ödeyecekleri konusunda uyarıyoruz.” dedi. Hamas sözcüsü Fevzi Barhum ise kaçışı “Direniş savaşçılarının irade ve kararlılığının, zorluklar ne olursa olsun yenilmeyeceğini kanıtlayan büyük bir zafer” diye nitelerken, “Siyonist düşman asla ve asla kazanamayacak, işgalciler ne ölçüde büyük bir güce sahip olursa olsun, kurtuluş mücadelesi devam ediyor” dedi. Öte yandan, El-Fetih Genel Sekreteri Ata Ebu Rumeilat “İşgalci mesajımızı almıyorsa yaklaşan yanıtımız var ve konuşacak olan kelimeler olmayacak.” diye belirtti.

İsrail hapishanelerindeki İslami Cihad üyesi mahkûmlar bu kaçış bahane edilerek saldırılara uğrarken, Filistin Direniş Örgütleri “Mahkûmlarımızı yüz üstü bırakmayacağız ve bu yapılan eziyetlere izin vermeyeceğiz” diyerek açıklamada bulundu. Filistin halkı kutlamalar için sokaklara döküldü. Filistin halkının direnişine destek veren İsrailli Siyonizm karşıtları da firar edenlere destek verdi, Filistin direnişi yanlısı İsrail medyası kaçışı “Kahramanca” diye niteledi.

KAYNAKLAR

https://qudsnet.com/post/520397
https://www.jpost.com/breaking-news/six-prisoners-suspected-of-escaping-gilboa-prison-in-israels-north-678832
https://www.timesofisrael.com/palestinians-celebrate-heroic-prison-break-call-to-protect-escapees/

Son Eklenenler