Perşembe, Mart 28, 2024

Adım adım kendi sonuna doğru…

Boğaziçi Üniversitesi’ne bir imzayla rektör olarak atanan Melih Bulu, aynı imzayla görevden alındı. Bu gelişme, atamanın yapıldığı ilk gün olan 1 Ocak 2021 gününden beri direnen başta Boğaziçililer olmak üzere sadece öğrenci, öğretim üyesi ve ülkenin iktidara karşı duran aydınlarının zaferi değil; aynı zamanda iktidarın kendi sonuna doğru ilerleyişinin işareti olarak kabul edilmelidir.

Çocukların yaşından çok kurşunla katledildiği, zırhlı araçlar altında ezildiği, işçinin emekçinin temel hakları için bile yıllar boyu mücadele etmek zorunda bırakılarak canından edildiği, hayatın her alanında durmadan körüklenen erkek egemenliği sonucu her gün kadınların öldürüldüğü, Kazdağlarından İkizdereye suyunu, toprağını, emeğini korumak için mücadele eden köylülerin baskı altına alınmaya çalışıldığı bir ülkede; bir rektörün görevinden alınması önemsiz gibi görünebilir; ama hayli önemlidir. Çünkü bu geri adım, her televizyonu açtığımızda kendisi gibi düşünmeyenlere hakaretler yağdıran, elinde tuttuğu iktidar gücünü hiç bırakmayacakmış gibi davranan bir zihniyetin iradesinin kırıldığını, kendisinin de kabul ettiği anlamına gelir.

Elbette toplumsal muhalefet bugüne dek iktidara karşı herhangi bir kazanım elde etmemiş değildir. Ancak bunların genellikle ya zorlu direniş ve mücadeleler sonucunda ya da uzun yargı kararları sonucu ve direnişlerin toplumsal etkisinin zayıfladığı dönemlerde atılan belli belirsiz geri adımlar olduğu da bir gerçektir. Ve hemen tümüyle, ülke ezilenlerinin bu tür küçük kazanımları bile ilk fırsatta elinden alınmıştır. Ancak kayyum rektör Bulu’nun görevden alınışı, iktidarın bu tür karartmalarla önemsizleştiremeyeceği kadar açık ve net bir geri adımdır. Şimdi iktidar sözcüleri, tarih boyu kendi sonuna doğru ilerleyen bütün diktatörler gibi, “halkımız ne istedi de biz yapmadık, bir yanlıştan çabuk döndük” gibi sözlerle, kendilerini diledikleri kadar demokrasi havarisi gibi göstermeye çalışabilirler. Ama nafile, Boğaziçililer başta olmak üzere ülkenin aydın ve toplumsal muhalefet kesimi tek bir amaç çevresinde birleşerek, her türlü baskı olanağına sahip iktidara geri adım attırmıştır. Zafer, direnenlerindir, bunu hiçbir yalan gölgeleyemez. Kimsenin şüphesi olmasın, gerisi gelecektir!

Son Eklenenler