Stephen Hawking yaptığı araştırmaları takip ediyor ve boş zamanlarında pilotluk yapıyor. Kim bu Sabrika Pasterski?
Sekiz yıl önce 14 yaşında bir kız, MIT tasarladığı tek motorlu uçağına onay almak üzere MIT kampüsünün kapısını çaldı. Şimdi Sabrina Pasterski’nin adı, fizik dünyasını kasıp kavurmakta, hatta dünyanın bir sonraki Einstein’ı olarak duyurulmaktadır.
Bu heyecanın altı hiç de boş değil. Makaleleri Stephen Hawking ve Andrew Strominger gibi bilim insanlarınca alıntılanıyor. Ayrıca kendisi lisans programını birincilikle 20 yaşında bitiren ilk kadın ve şimdi daha 22 yaşında olmasına rağmen Harvard’ta doktora öğrencisi.
Fakat kendisi aslında kim? Olağanüstü niteliklere sahip Sabrina Pasterski’yle ilgili şu gerçekleri bakalım biliyor musunuz?
1. Sabrina Pasterski ilk nesil Küba asıllı Amerikalılardan; 1993’te Chicago’da doğdu. Ardından 1998’de Edison Bölgesel Üstün Zekalılar Okulu’na kaydedildi. 2010’da Illinois Matematik ve Bilim Akademisi’nden mezun oldu.
2. Kara delikler ve uzay zamanı üzerine çalışmakla birlikte, asıl odak noktası yerçekiminin kuantum mekanikleri üzerinden açıklanması.
3. Pasterski 2003’te uçuş dersleri almaya başladı ve 2006’da ilk uçağının yapımına girişti. Bir yıl sonra sabit kanatlı ve tek motorlu Cessna 150’nin yapımını Kanada’da tek başına bitirdi. 2008 yılında uçağı uçuşa elverişli ve uygun bir taşıt olarak tescillendi.
4. Ocak başlarında yayınlanan, Stephen W. Hawking, Malcolm J. Perry ve Andrew Strominger’in yazdığı bir makalede, Sabrina Pasterski’nin kendi başına yazdığı iki makalenin yanı sıra eş yazarlığını yaptığı iki makaleye atıfta bulunulmaktaydı.
5. NextShark’a göre Pasterski’ye şimdiden Amazon’dan Jeff Bezos’la uçak tasarımcısı/geliştiricisi Blue Origin’ten iş teklifleri geldi.
6. Tek çocuk olan Pasterski, Yahoo’ya verdiği röportajda hiç erkek arkadaşının olmadığını, hiç sigara ve alkollü içecek içmediğini söyledi.
7. Pasterski MIT’ye ilk başvurduğunda bekleme listesine alınmıştı. 2011’deyse okulun yeni öğrencilere verilen “Girişimcilik” ödülünü kazandı. Mezun olduğunda ortalaması 5.00’du. Bu alınabilecek en yüksek puandı.
8. Pasterski’nin akıllı telefonu yok. Diğer birçok milenyum çocuğunun aksine, sosyal medyadan da uzak duruyor. Kendisini Facebook’ta, Instagram’da, Twitter’da hatta LinkedIn’de dahi göremezsiniz. Ancak kendi web sitesi PhysicsGirl’ü başarıları ve ödülleriyle sürekli güncel tutuyor.
9. Bu tamamen çevrim dışı olduğu anlamına gelmiyor… Pasterski 2008’de “Sabrina 2006: Building an Airplane for My Dad” [Babam İçin Uçak Yapıyorum] adlı bir video paylaştı. 193,000 kez izlenen bu videoya yorumda bulunanlarla etkileşim halinde.
10. Şu anda doktorasını yaptığı Harvard’taki danışmanı Andrew Strominger..
11. Pasterski’ye çalışmalarını sürdürmesi için binlerce dolar bağışta bulunuldu. Bunların arasında Hertz Vakfı’nın 250,000 dolarlık bursuyla (2020’ya kadar) Ulusal Bilim Vakfı’nın 150,000 dolarlık (2020’ye kadar) bursu da var.
12. Bir fizik dâhisi olmak için doğdu. Pasterski yakın zamanda Yahoo’ya şunları söyledi: “Fiziğin kendisi yeterince heyecan verici. 9-5 arası yapılacak bir şey değil. Yorulduğunuzda uyursunuz, uyumuyorsanız fizikle uğraşırsınız.”
13. Pasterski’nin yazdığı ilk makale, başvurusunun üzerinden 24 saat geçmeden High-Energy Physics Dergisi’nce kabul edildi.
14. Pasterski gördüğü ilgiden utanmışa benziyor. Web sitesinde yakın zamanda kendisinden “bir sonraki Einstein” olarak bahseden yazıyla ilgili bir makale paylaştı. Makaleye yaptığı yorum şu şekildeydi: “Başlık için kusuruma bakmayın fakat görünen o ki hocalarımın benimle ilgili umutları çok daha üst seviyelerde.”
15. Pasterski 2 Mayıs 2010’da, henüz 16 yaşındayken Chicago Tribune gazetesinin manşetini süslüyordu. Genç Sabrina’nın uçağında verdiği pozun yanında, Chicago Tribune’ün Akademik Ekip üzerine hazırladığı bir makale bulunmaktaydı.
16. 2012’de Pasterski Scientific American dergisinin “30’unun Altında 30 Bilim İnsanı” başlıklı köşede kendine yer bulmuştu. O dönemde 19 yaşındaydı ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’tan, fiziğe ilgi duymasını sağlamış kişi olarak bahsetmişti (bu sebeple Bezos’un kendisine açık iş teklifinde bulunması hiç de şaşırtıcı olmasa gerek!).
17. Şimdiden başarılı bir konuşmacı olan Pasterski, Princeton, Harvard (Fakülte Konferansları da dahil) MIT ve Forbes Philadelphia Zirvesi’nde birçok konuşma yapmıştır.